FESTIVAL DE TITELLES Romà Martí

El tercer cap de setmana de maig el Festival de Titelles Romà Martí converteix la vila en un gran escenari on els titelles omplen i transformen els carrers i places, i a cada racó del municipi s’explica una història a través d’objectes que prenen vida a les mans de grans artistes del país i d’arreu. El festival ofereix a més de l’exhibició d’espectacles altres aproximacions a l’univers dels titelles, com la vessant de la creació amb tallers de construcció de titelles dirigits a infants.
El festival està organitzat per l’Ajuntament de Caldes de Montbui amb el suport de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya.

És familiar

El festival de Caldes de Montbui és un punt de trobada i entreteniment adreçat a tota la família, amb una selecció d’espectacles professionals i, majoritàriament d’àmbit, català. La majoria d’espectacles s’adrecen a públics a partir de 3 anys, amb comptades excepcions d’espectacles per a públics a partir de 4 i 5 anys.

És gratuït i de carrer

La plaça 11 de Setembre i la plaça Font del Lleo, en el centre històric, són els grans escenaris urbans del Festival de Titelles. Això el converteix en un esdeveniment d’accés lliure, obert i gratuït. Tanmateix, el Festival compta amb escenaris amics que tradicionalment l’acompanyen, on tenen lloc aquells espectacles la posada en escena dels quals requereix espais tancats i que són la Sala Noble de Can Rius, la Biblioteca i la Residència Santa Susanna. Només en els espais tancats cal adquirir entrada a preus simbòlics d’1 €.

És titellaire

El festival de titelles va neixer amb el nom de Fira de Titellaires en homenatge a l’artista i titellaire Romà Martí, amb la voluntat d’esdevenir un punt de trobada i d’intercanvi dels titellaires de Catalunya. La primera edició del festival es va celebrar l’any 1993 i es concebí com una trobada voluntària dels titellaires catalans per fer realitat el somni d’en Romà, que aleshores es trobava en un estat molt avançat de la seva malaltia. Des de llavors, el festival no ha deixat de transformar­se.

 

 

“les estrelles ja m’ho havien dit”

Això va dir en Romà Martí quan se li va comunicar que es faria la Fira de titellaires.

Romà Martí vivia a Caldes, era un titellaire, actor, dibuixant, pintor, poeta, escriptor, creador i una gran persona i, sobretot, un gran amic dels nens.
Una malaltia el va anar apartant dels camins que el portaven a explicar històries. Quan es va organitzar per primer cop la Fira, en Romà ja estava molt malalt, necessitava de la solidaritat de tots, titellaires i calderins. I ens varem trobar a Caldes, explicant històries. Les nostres veus, els titelles i el públic varen poder recollir el que ell necessitava. Durant tot el dia, en Romà va ser molt feliç entre nosaltres.
Al cap d’un mes, en Romà es moria, se n’anava a les estrelles… S’havia sembrat una llavor i la seva força era tan gran que ens va abocar a no trencar mai més aquell fil i així s’ha fet: hem compartit les històries, el temps, els moments i l’art dels titellaires, any rere any. Potser és la manera que nosaltres, titellaires i calderins, sabem per anar fent possible un món més humà.

Titelles Marduix